5 Eksen İşleme Tezgahları İçin Mengene ve Zero Point Sistemler

  • Bu konu 0 yanıt içerir, 1 izleyen vardır ve en son 3 yıl önce imageprusamuh tarafından güncellenmiştir.
  • prusamuh
    Üye
    Yazılar: 3

    İmalat teknolojilerinde yaşanan gelişmeler neticesinde bugün 5 eksen cnc işleme tezgahları modern üretim yöntemleri arasında yerini almakta ve geleneksel 3 eksen işleme tezgahlarının eksikliklerini büyük bir hızla kapatmakta.

    5 eksen işlemeyi de kısaca tarif etmek istersek, geleneksel koordinat sistemi olan X, Y ve Z koordinat eksenlerine ayrıca A, B ve C eksenlerinden ikisinin seçilip aynı anda simultane bir şekilde hareket etmesi ile meydana gelen 5 eksen hareket neticesinde parça işlemeye 5 eksen işleme denmektedir.
    Daha anlaşılır bir ifade olması için freze tezgahının ileri-geri, sağa-sola- aşağı-yukarı hareketine ek olarak iş parçasının bağlandığı tablanın kendi etrafında dönmesi ve bir eksen etrafında dönmesi sonucu eklenen 2 eksen ile toplamda 5 eksenli hareket edilmiş olur.

    5 eksen cnc işleme tezgahlarının avantajı nedir diye sorarsanız, bağlanan iş parçasının 5 farklı yüzeyinden yanaşılarak işleme yapılması demektir. Standart 3 eksenlerde iş parçasının her noktasına erişme şansı olmamakta ve bu yüzden parça sık sık sökülüp tekrar bağlanılarak işlenmeyen kısımların işlenilmesi sağlanmaktadır. Ama 5 eksenli işlemede iş mili ve tezgah tablası eş zamanlı hareket ederek parçayı hızlıca işleyebilmektedir.

    5 eksenli işleme tezgahlarının hız, zaman ve hassas işleme gibi birden çok faydası bulunmaktadır. Ama sadece 5 eksen işleme tezgahına sahip olmak yeterli gelmemekte. Daha efektif çalışma ortamı için 5 eksen mengene sistemleri ve zero point tabla sistemleri gerekmektedir. Bu konuda oldukça güzel çalışmalar yapan HWR mengene, sahip olduğu SolidGrip 5 eksen mengene sistemi ve SolidPoint mekanik zero point tabla sistemi ile 5 eksen mengene alanında ki ihtiyaçlara cevap vermekte.

    Yine Roemheld marka 5 eksen eş merkezli mengene ve Stark zero point tabla sistemleri değerlendirebileceğiniz bir diğer alternatif olarak yer almakta.
    5 eksen işleme tezgahlarınız için birbirinden farklı model ve zero point sistemleri için Hidkom Mühendislik firmasının websitesini ziyaret edebilirsiniz.

    Etiket: 

  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.