Jinekolog doktor (kadın doğum uzmanı) kimdir?

  • Yazılar: 7

    Jinekolog doktor,“jinekoloji” yani kadın hastalıkları ve doğum konusunda uzmanlık eğitimi yapmış kişilerdir.

    7 yıl tıp fakültesi okuyan bir öğrenci pratisyen hekim olarak mezun olur. Daha sonra yapılan tıpta uzmanlık sınavına girerek kadın hastalıkları ve doğum branşını tercih eden ve yeterli puanı alan hekimler 5 yıllık uzmanlık eğitimini almaya hak kazanır. Bu eğitimin sonunda yapılan yazılı, sözlü ve ameliyat sınavlarından başarıyla geçen kadın doğum asistanı, hocaların oluşturduğu bir jürinin onayıyla kadın hastalıkları ve doğum uzmanı olur ve uzmanlık belgesini alır. Artık o bir jinekolog doktordur.

    Kadın Hastalıkları ve doğum uzmanları, ülkemizde hem bu eğitimi alırken, hemde uzmanlık sonrası en çok çalışan, geceleri, hafta sonları yada bayram demeden nöbet tutarak hastalara hizmet vermeye çalışan hekimlerdendir. Kadın doğum uzmanlarının bu özverili çalışmaları sayesinde doğum yada sezaryen sırasındaki komplikasyonlar giderek azalmakta ve daha sağlıklı doğan bebekler sayesinde milletimiz daha sağlıklı bir geleceğe doğru yol almaktadır.

    Ülkemizde uzman doktorlar arasında en fazla sayıyı kadın doğum uzmanları oluşturmaktadır. Bu hekimleri çoğunluğu devlet hastanelerinde yada özel sektörde çalışırken çok az kısmı üniversitelerde çalışmaktadır.

    Kadın doğum uzmanının muayenesinde ultrason olmazsa olmazdır. İster gebe olsun isterse jinekolojik hasta olsun ultrason hastalıkların tanısının konmasında elimiz ayağımızdır. Jinekolojik muayenede hastanın şikayetleri ve özgeçmiş bilgileri alındıktan sonra yapılan muayenede smear testi dediğimiz rahim ağrı kanseri taraması muhakkak alınmalıdır. Bu bir parça alma işlemi değildir. Bir fırça yardımıyla rahim ağzından alınan sürüntüdür. Jinekolojik muayenenin ikinci kısmı ultrason ile rahim ve yumurtalıkların değerlendirilmesidir. Muayene sonuçlarına göre gerekli görülen hastalardan jinekolog doktor tarafından değişik testler istenebilir. Yine gebe takibi belli sıklıkta kadın doğum uzmanı tarafından yapılan ultrason muayeneleri ile yapılır.

    Her hastanın güvenebileceği, rahatlıkla ulaşabileceği ve şikayetlerini rahatlıkla dile getirebileceği bir jinekolog doktoru olmalıdır. Mümkün olduğunca jinekoloğundan memnun ise doktorunu değiştirmemesi hastanın lehinedir. Farklı bir doktora gidilince her şey baştan başlar. Ayrıca her hekimin uyguladığı farklı tedavi yöntemleri ve önerileri vardır. Farklı farklı doktora giden hastaların kafalarının karışması kaçınılmazdır.

    Sağlığınız için jinekolojik muayenelerinizi ihmal etmeyiniz.

    Kliniğimizde gebelik takibi ve jinekolojik muayene fiyatları için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

    Kadın Doğum Uzmanı Ankara, Gebelik Ankara, Jinekolog Ankara, Doç. Dr. Aydın Köşüş

  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.
 


Benzer Konular