Cıvata Nedir?

  • Bu konu 0 yanıt içerir, 1 izleyen vardır ve en son 1 yıl önce imageErenbor tarafından güncellenmiştir.
  • Erenbor
    Üye
    Yazılar: 472

    Cıvata sökülebilir parçaların bir araya getirilerek birleştirilmesini sağlayan bir elemandır. Somun aracılığı ile bu işi yapan civata, tepesi altı kenarlı gövdesinde ise dişi olan silindirik bağlama elamanıdır.

    Cıvata İle Vidanın Farkı Nedir?
    Cıvata denildiğinde bazılarının aklına vida geliyor olsa da aslında her ikisi de birbirinden ayrı olan elamanlardır. Cıvatalar somunla birlikte kullanılıyorken vidalar genelde tek başına kullanılırlar. Cıvataların sıkılabilmesi için somun anahtarı kullanılır ve bu sayede daha sıkı bir tutunma sağlanmış olacaktır. Aslında ikisi de birbirinden farklı elemanlar olsalar da TSE’ye göre her ikisi de cıvata olarak tanımlanır. Cıvatalar elle yapılabilir, fakat bu da endüstride kullanım için seri üretimi karşılayamaz. Bu nedenle cıvata firmaları kurulmuş ve bu firmalar ülkenin ihtiyacı olan bu vidaların üretimini sağlamaya çalışmıştır. Üstelik elle yapılmış olması demek daha fazla insan gücü olacağından dolayı üretim daha pahalıya mal olacaktır. Dolayısıyla elle üretmek yerine fabrikada seri üretim yapılması çok daha mantıklı olacaktır.

    Cıvatalar küçük parçalar şeklinde biliniyor olsa da aslında kullanıldığı alana göre çok büyük etkileri vardır. Bu nedenle cıvatalar söz konusu olduğunda en kalitelisini ve en iyisini seçmek gerekir. Cıvatalar farklı kullanım alanlarına sahiptir. Bazıları sıcak bazıları ise soğuk ortamda kullanılırlar bu nedenle hangi cıvatanın nerede kullanılacağının bilinmesi faydalı olacaktır.

    Etiket: 

  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.
 


Benzer Konular