Köpek Eğitimi, tuvalet eğitimi, itaat ve koruma eğitimleri

  • Yazılar: 2

    Köpek Eğitimi

    Yavru köpek eğitimi tuvalet temel ileri koruma eğitimleri
    Evcil dostlarımızın eğitilmesindeki hedef, onlarla aynı frekansta, aynı dili konuşuyor olmaktır aslında.

    Köpeklerde Eğitim Nedir ve Ne değildir?

    Yaşam alanlarımıza dahil ettiğimiz evcil dostlarımızın bizim yaşam alışkanlıklarımıza adapte olmalarını bekleriz. Aslında bu büyük bir yanılgı olup neden böyle olduğunu sizlerle birikimlerim doğrultusunda paylaşmaya çalışacağım. Şunu da belirtmeden yazıma başlamak istemiyorum, bir köpeğin en iyi eğitimcisi kendi sahibi olup, en başarılı eğitim aldığı bölge kendi yaşam alanıdır.

    Köpek eğitimi nedir?

    Yavru Köpek eğitimi aslında onlara bir şeyler öğretmek anlamına gelmemektedir.

    Köpeklere okuma yazma öğretemezsiniz,

    Onlara kendi tarihlerini veya insanlık tarihini veya coğrafyayı öğretemezsiniz.

    Köpek eğitimi, evcil dostlarımızın güdü sel veya yaşamsal ihtiyaçlarından kaynaklı davranış kalıplarının, insanoğlunun yaşadığı modern dünyaya adaptasyonu şeklinde olup, tuvalet eğitimi, itaat eğitimi gibi.

    Konuyu dilerseniz biraz açalım, evcil dostlarımızın yaşamımızın bir çok bölümünde bizlere refakat etmek suretiyle kendilerini göstermektedirler. Ülkelerin asker ve polislerinin uyuşturucu, patlayıcı, iz takip gibi hizmetlerde güdü sel özelliklerini kullanmak suretiyle yanındadırlar. Avcı dostlarımızın kanatlı, tavşan ve domuz avlarında yine güdü sel özelliklerini kullanarak onlara hizmet etmektedirler.

    Bizimle yaşamaktan son derece mutludurlar ve bu mutluluklarını da bizlerin modern yaşamlarına adapte olmak için uymaları gereken davranış kalıplarını doğru zamanda ve doğru yerde yerine getirebilmeleri için eğitilmeleri yani bizim dünyamıza adapte olmaları gerekmektedir.

    Bu adaptasyonda onlara uymaları gereken davranış kalıplarına köpek eğitimi literatüründe temel itaat, ileri itaat, alan koruma, bodyguard, tuvalet eğitimi gibi başlıklar altında onların yaşamlarımıza eğitilerek adapte olmasını sağlarız.

    Aslında biz insanoğlunun içinde bulunduğumuz toplumun yasalarına, geleneklerine ve normlarına uyabilmemiz için tabii tutulduğumuz eğitimlerden çokta farkı yoktur aslında. Dünyaya geldiğimiz kültür ve bilgi ile şu anki mevcut yaşamımıza adapte olmamız imkansızdır. Düşünsenize, okuma yazma bilmiyoruz, örf adet öğretilmemiş, toplu yaşamın gereklilikleri olan yasa ve normlardan ve daha da önemlisi kullandığımız teknolojik alet ve imkanlar hakkında bilgimiz yok. Siz ce nasıl yaşamımız olabilirdi?…

    Evcil dostlarımız olan köpeklerde aynı şekilde dünyaya geldikleri andan itibaren güdüleri ile hareket ederler, hayatta kalmak için ve yaşam standartlarını sürdürebilmek için güdüleri ile hareket eder ve devamında katıldıkları toplumun kurallarına dış öğretiler ile adapte olmaya çalışırlar. Örnek vermem gerekirse doğdukları an beslenebilmeleri için anne sütüne nasıl ulaşacakları güdü sel bir öğretidir ve ilerleyen dönemde modern yaşamda hayatta kalabilmek için seyir halindeki arabalardan uzak durmalarını öğrenmek gibi.

    Şimdi, köpek eğitiminin modern yaşantımızda uygulanması gereken müfredatlarını birlikte detaylarını inceleyelim.

    Tuvalet Eğitimi
    Tuvalet eğitimi, Bahçesiz evlerde yaşamaya çalışan evcil dostlarımız ile ilgili en fazla karşılaşılan problemlerin başında tuvalet eğitimi gelmekte olup hangi ırk olur ise olsun bu sorun en fazla şikayet aldığım konuların başında gelmektedir. Onların dünyasında tuvalet ihtiyacı gelmesi durumunda güdü sel olarak ihtiyaçlarını gidermeleri gereken yer algılanıp ihtiyaçlarını giderirler. Onların dünyasında bu normal davranış olup bizim dünyamızda ise salonun ortasına veya mutfağa yapılmış olan tuvalet giderme ihtiyaçlarını karşılamaları normal değildir bu nedenle de tuvalet eğitimi kesinlikle yavru köpeklerin yaşantımıza katılmalarını müteakip tabii tutulması gereken en önemli eğitim proğramıdır.

    Evcil dostlarımıza bu ihtiyaçlarının giderilmesi onlara gösterdiğimiz noktaya ihtiyaçlarının sağlanması modern yaşamda olmazsa olmaz kırmızı çizgimizdir. Değeri ne olursa olsun salon halımızın üstüne kakasını yapan evcil dostumuz ile yaşamak çokta hoş olmasa gerek şeklinde düşünüyorum.

    Bu nedenle tuvalet eğitimi evcil dostlarımıza verilmesi gereken en önemli davranış kalıbı olduğu kanaatindeyim.

    Yeniden tekrar etmek gerekirse onların en iyi eğitimcisi , köpeğin kendi sahibi olup, en başarılı köpek eğitim müfredatını da uygulanabileceği noktanın kendi yaşam alanı olduğudur, tabii şartlar yerinde köpek eğitimi için uygunsa.Şu konunun altını bir kez daha çizerek belirtmek isterim ki, tuvalet eğitimi köpeğin kendi yaşam alanı haricinde verilmesi durumunda başarı şansı düşüktür.

    Temel İtaat
    İsminden de anlaşılacağı üzere evcil dostlarımızın bizimle birlikte yaşarken adapte olması gereken minimum davranış kalıplarının yüklendiği köpek eğitimi müfredatıdır.

    Bu eğitimin temeli evcil dostumuzun bizimle birlikte gerek ev içerisinde gerek dışarıda ona göre normal olup bize göre normal olmayan davranışlarının adaptasyonu eğitimidir. Bu eğitimde köpeğimizin otur, yat, kalk, bekle, aferin ve hayır komutlarını tasmalı olarak gerçekleştirdikleri eğitimdir. Köpeğimiz ile birlikte bahçeli ve bahçesiz evimizde ve topluma açık alanlarda bizi çekiştirmeden yürümesinden, dur dediğimizde ve bekle dediğimizde verdiğimiz komutları tasmalı olarak yerine getirmesi eğitimidir.

    YouTube

    Videoyu yükleyerek YouTube’un gizlilik politikasını kabul etmiş olursunuz.
    LDaha fazla bilgi edinin

    Videoyu yükle

    https://www.kopekkulubu.com/kopek-egitimi

  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.
 


Benzer Konular