Lavanta Balı Nedir? Faydaları Nelerdir?

  • Bu konu 1 yanıt içerir, 2 izleyen vardır ve en son 4 yıl önce imagehardboy35 tarafından güncellenmiştir.
  • Yazılar: 18

    Lavanta Balı Nedir? Lavanta Balının Diğer Ballardan Farkı Nedir?

    Lavanta balı nedir incelemeden önce lavantayı hatırlayalım. En fazla bir metre boyunda olan lavanta bitkisinin gövdesi yeşil ve dört köşe kesitlidir. Uzun olan sap kısımlarının ucunda da yaz aylarında açan başakları bulunur.

    Son zamanlarda lavanta balına atfedilen önem artmıştır. Bal çeşitlerinden monoflora ballardan olan lavanta balı, lavanta bitkisinin çiçeğinde bulunan polenlerin tozlarını kullanan arılar tarafından üretilen bir bal çeşididir. Lavanta kokar ve tadıldığında ağızda lavanta tadı bırakır. Kendine has kokusu ve aromasıyla lavanta balı, lavanta bitkisinin çiçek açma mevsimi olan mayıs ve haziran aylarında elde edilir.

    Üretiminde sadece lavanta çiçeklerinden faydalanıldığı için bu bal çeşidi, tek çiçek balı yani monoflora denen ballardandır.

    Bu bal çeşidi, leziz görüntüsü ve lavanta aromalı tadı ile sofraları süslemesinin yanı sıra, doğal tatlandırıcı olarak da kullanılır. Lavanta balından ayrıca tıp, gıda, ilaç ve kozmetik sanayide faydalanılmaktadır.

    Lavanta Balı Ülkemizde Nerelerde Üretilir?

    Dünyada özellikle lavantanın yoğun olarak yetiştirildiği Kuzey İtalya ve Fransa’da üretilen bu bal, ülkemizde Marmara, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde üretilir. Türkiye’de lavantanın anayurdu Akdeniz havzasıdır diyebiliriz, dolayısıyla lavanta balı da yoğunlukla burada elde edilir. Ülkemizde lavanta balının en fazla üretildiği yer Isparta’dır. Ayrıca Burdur’da da yoğun lavanta balı üretimi yapılır.

    Lavanta Balının Sağlığımız Üzerindeki Olumlu Etkileri

    Bütün bal çeşitleri için söyleyebileceğimiz genel özelliklerden bir tanesi balın vücudumuz için çok faydalı bir besin olduğudur. Lavanta balının vücudumuz için faydalarına bakacak olursak; bu bal çeşidi, düzenli kullanıldığında sinir sistemini güçlendirir, kalbi ve dolaşım sistemini kuvvetli kılar. Vücudu uyarıcı özelliği bulunmaktadır. Romatizmal hastalıkların tedavisinde takviye olarak kullanılır. Mikropları öldürmede etkilidir ve vücuda ferahlık verir.

    Lavanta balının, sigara kullanan kişilerde sigaranın karaciğere verdiği zararı azalttığı bilinmektedir. Buna ek olarak mide rahatsızlıklarında, hazımsızlık durumunda ve boğaz ağrılarında kullanımı yaygındır. Deri lekelerini iyileştirmede; sarılık, hepatit B ve hepatit C hastalıklarının tedavi sürecinde takviye gıda olarak kullanılır.

    Etiket: , ,

1 yanıt görüntüleniyor (toplam 1)
  • image
    hardboy35
    Üye
    Yazılar: 24

    Yeni duydum tadı nasıl acaba.

1 yanıt görüntüleniyor (toplam 1)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.
 


Benzer Konular