Direnç Çeşitleri

  • Bu konu 0 yanıt içerir, 1 izleyen vardır ve en son 2 yıl önce imagekutay34 tarafından güncellenmiştir.
  • kutay34
    Üye
    Yazılar: 1

    Direnç Nedir?

    Direnç, elektronik alanda iki tarafına gerilim uygulanan bir maddenin akıma karşı göstermiş olduğu direnme özelliği anlamına gelir. Daha net ifade etmek gerekir ise elektrik akımına gösterilen zorluğa direnç adı verilir. Direncin birimi Ohm (Ω)’dur. Denklemlerde ise R harfi ile gösterilir. Dirençler elektrik devrelerinde akımı sınırlayarak belli bir düzeyde kalmasını sağlar. Bunun yanı sıra hassas devre elemanlarından yüksek akımın geçmesini önlerler.

    Farklı çeşitlerde kullanılan dirençler örneğin LDR, NTC, ve PTC, pasif sensör görevini üstlenerek dışarıdaki fiziksel değişimleri kontrol etme niteliğini de taşırlar. Bununla birlikte direnç üstüne düşen akım miktarı yükseldikçe ısısından faydalanmak da mümkündür.

    Direnç Kullanım Alanları

    Direnç farklı gruplarda incelenir ve kullanım alanları da çeşitlerine göre farklılık gösterir. Yukarıda bahsedilen özellikleri sayesinde neredeyse tüm elektronik devrelerde kullanılırlar. Kullanım alanlarını belirtmek gerekirse;
    Aydınlatma araçları
    Isıtma araçları
    Tüm elektronik cihazlar
    Örnek vermek gerekir ise potansiyometre gibi ayarlanabilir dirençler dimmer devres gibi çıkış sinyalinin kontrol edilebildiği devrelerde sıklıkla kullanılır. LDR tipi dirençler ışık şiddetine endeksli olarak sensör görevi görürler, dolayısı ile ışığa duyarlı devrelerde tercih edilirler.

    NTC-PTC termistörleri ise kendilerine uygulanan ısıya bağlı hareket ettikleri için ısıya duyarlı devrelerde sensör görevi görürler. Dirençler görüldüğü üzere farklı alanlarda kullanılır.

    Direnç Çeşitleri

    Direnç çeşitleri, direncin üretildiği malzeme, kılıf türleri, değişkenlik veya sabit kalma gibi kriterlere bağlı olarak gruplandırılır. Bu parametrelere dayalı belirlenmiş direnç çeşitleri de şu şekilde gösterilebilir;
    Karbon dirençler: Karbon ve reçinenin eritilmesi ile meydana gelir. Karışımda yer alan karbon oranı direnç değerini belirler. Üzerindeki çizgiden değeri anlaşılabilir. Hobi elektroniğinde en sık kullanılan dirençtir.
    SMD Direnç:Çok fazla yer kaplamadığı ve devre üstünde delik gerektirmediği için devre tasarımlarında kullanılır. Genel olarak 3-4 haneli rakam taşır.
    Ayarlı direnç:Değeri isteğe bağlı olarak değiştirilebilen dirençlerdir. Kılıfın üzerinde en yüksek değeri rakam ile belirtilir. Sıfır ile maksimum değeri arasında herhangi bir çizgide ayarlanabilir.
    Ortam koşullarına göre değişen direnç: Ortam sıcaklığına bağlı olarak direnç değeri değişir. Sıcaklık arttığında PTC, sıcaklık düştüğünde NTC değeri değişen dirençlerdir.
    Direnç Fiyatları
    Direnç fiyatları satın alınacak direncin çeşidine, modeline ve kalitesine göre farklılık gösterir. Alanında uzman firmalardan sizler de direnç çeşitlerini ve fiyatlarını inceleyebilirsiniz. Elektronik devreler ve malzemeleri için sitemizi ziyaret edin.

  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.
 


Benzer Konular