Hurma Pekmezi Tarifi

  • Bu konu 2 yanıt içerir, 3 izleyen vardır ve en son 4 yıl önce imagehardboy35 tarafından güncellenmiştir.
  • Yazılar: 18

    Hurma Pekmezi Nedir ve Nasıl Yapılır? Vücudumuza Faydaları Nelerdir?

    Hurma pekmezi, içerisinde birçok vitamin ve mineral barındıran, genellikle Trabzon hurması veya cennet hurması ile yapılan bir pekmez çeşididir. Diğer pekmezlerde olduğu gibi hurma pekmezinin de içeriğinde barındırdığı vitamin ve mineraller sayesinde insan sağlığına önemli faydaları bulunmaktadır. Gelin hurma pekmezini anlatmadan önce hurmaya ve faydalarına kısaca göz atalım.

    Hurmanın Özellikleri

    Hurma, besin değeri yüksek, sadece Ramazan aylarında değil her ay yenmesi faydalı olan bir meyvedir. Palmiye ağaç ailesinden bir tür olan hurma ağacı meyvesi hurma B1, B2, C ve A vitaminleri içerir. Hurma diyeti adı ile diyeti de bulunan hurma, bütün meyveler içinde en yüksek oranda şekere sahiptir.

    Hurmanın İnsan Vücuduna Faydaları

    Hurma, vitamin deposu olmasının yanı sıra yoğun lif içermesi bakımından da tokluk hissi yaratma konusunda oldukça başarılı. Hurma, damar tıkanıklıkları, kalp hastalıkları ve kanserle savaşta takviye besin şeklinde alınması öneriliyor.

    Antioksidan özelliğiyle dikkat çeken hurmanın yaşlanma kaynaklı cilt deformasyonlarını önlemede faydalı olduğunu belirten uzmanlar, hurmanın kemik erimesi ile savaşta etkili olduğunu, kan şekerini ayarladığını ve karaciğeri güçlendirdiğini de ekliyor. Hurma, damar sertliğine ve kolesterole de iyi geliyor. İçerdiği magnezyum ve B6 vitamininin sinirleri güçlendirdiği, kas hareketlerini hızlandırdığı biliniyor.

    Barındırdığı A vitamini ile göz kaslarını güçlendirir, gece körlüğünün önlenmesinde etkilidir. İşitme problemlerinin tedavisi için takviye besin olarak kullanılabilir. Ayrıca hurma, içerdiği betakaroten ile uzun süreli hafıza kayıplarının önlenmesinde etkilidir.

    Hurma Pekmezi İnsan Sağlığı Açısından Ne Gibi Faydalar Sağlar?

    Hurma pekmezi yukarıda saymış olduğumuz, hurmanın sağladığı bütün faydaları sağlamakla birlikte, özellikle kansızlık sorunu yaşayan insanlar için önemli bir besin takviyesidir. Doğum öncesi annenin hurma pekmezi takviyesi alması, özel bir durum olmadıkça, tavsiye edilen bir durumdur. Ayrıca bu pekmez emziren anneler için de yararlı bir süt arttırıcı konumundadır. Ağız içinde oluşan yaraların, diş eti problemlerinin giderilmesinde yardımcıdır.

    Kalp ve damar hastalıklarının oluşma riskini azaltan hurma pekmezi, kolesterol ve şekeri dengeleyici özelliğe sahiptir. Elbette kararında alınması şartıyla. Bütün bu saydığımız faydalarına ek olarak hurma pekmezinin bağırsak hastalıklarına karşı da etkili olduğunu ve takviye besin olarak alınmasının faydalı olacağını ekleyelim.

    Hurma Pekmezi Hangi Vitamin ve Mineralleri İçerir?

    Hurma pekmezi vücudun direncini arttırıcı özelliği olan B1, B2, B12, A ve C vitaminlerini içerir. Bunun yanı sıra sodyum, potasyum, demir, fosfor, kükürt ve klor bileşenleri barındırır.

    Hurma Pekmezinin Herhangi Bir Yan Etkisi Var Mıdır?

    Aşırı tüketildiğinde çoğu besinde olduğu gibi hurma pekmezi de zararlı olabilir. Şekeri ve kolesterolü arttırabilir. Eğer hurmaya alerjiniz yoksa ve hurma pekmezini kararında tüketiyor iseniz hurma pekmezi, aç karnına tüketilebilmesi, hamilelere ve emziren annelere şiddetle tavsiye edilmesi gibi artıları ile göze çarpar. Ayrıca yukarıda bahsettiğimiz gibi insan vücudu için de oldukça faydalı bir doğal şifa kaynağıdır.

    Hurma Pekmezi Nasıl Hazırlanır?

    Hurma pekmezi tamamen olgunlaşmış hurmalar ile yapılmalıdır. Olgunlaşmış hurmalar içinde ezilebilecekleri bir kap veya ezme teknesine konduktan sonra, renginin koyulaştığı görülünceye kadar ezilir. Rengi koyulaşmış ve ezilmiş hurmaların üstünü bir parmak geçecek kadar su eklenerek, karışım kaynamaya bırakılır. Karışım bir süre kaynadıktan sonra bir süzgeç yardımıyla şerbeti ayrılır. Bu şerbet yine ayrı bir kapta kaynamaya bırakılır. Yaklaşık 4.5-5 saat kaynatılan bu şerbet koyulaşmaya başladıysa pekmezimiz hazır demektir. Kaynama işlemi bittikten sonra oda sıcaklığında dinlenmeye alınır. Tamamen soğuduktan sonra servise hazır hale gelir.

2 yanıt görüntüleniyor - 1 ile 2 arası (toplam 2)
  • image
    2face
    Üye
    Yazılar: 2

    Çok faydalı bir yazı olmuş, teşekkürler. Hurmayı sadece Ramazan’da hatırlıyoruz, bu kadar yararlı ise sürekli tüketmek gerekir.

    Hurma çeşitleri hakkında bilginiz var mı? En faydalı Hurma hangisidir?

    Yazılarınızı beğeni ile takip ediyor ve devamını diliyorum.

    image
    hardboy35
    Üye
    Yazılar: 24

    çok faydalı bir paylaşım teşekkürler.

2 yanıt görüntüleniyor - 1 ile 2 arası (toplam 2)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.
 


Benzer Konular