Basen Eritme Diyeti Sayesinde Basenlerinizdeki Fazlalıklardan Kurtulun

  • Yazılar: 18

    Özellikle basen bölgenizdeki fazlalıklardan kurtulmak, günlerinizi zinde ve sağlıklı geçirmek istiyorsanız basen eritme diyeti tam da aradığınız diyet.

    İki Tip Şişmanlık

    Şişmanlığı genel olarak kişinin yağ depolarının fazlalaşmasıyla oluşan kronik bir hastalık olarak tanımlayabiliriz. Kronik hastalıklardan kurtulmanın yolu da uzun süreli tedavi programlarına dahil olmaktadır.

    Şişmanlıkta yağlanmanın vücutta dağılımı önemlidir. Vücut yağlanmasının bölgelere göre dağılımına bakıldığında 2 tip şişmanlıktan bahsedilebilir:

    – Elma tipi (android tip) şişmanlık
    – Armut tipi (jinoid tip) şişmanlık

    Elma Tipi Şişmanlık

    Elma tipi şişmanlık vücutta kilo alımının, bir diğer deyişle yağlanmanın, bel ve karın çevresinde olması halidir. Merkezi yağlanma olarak da bilinir, genelde erkeklerde görülen yağlanma tipidir.

    Bel/kalça oranının erkeklerde 1’in kadınlarda 0.8’in üzerinde olması elma tipi şişmanlık göstergesidir.

    Gövde kısmının yağlanmasıyla oluşan elma tip vücuda sahip şişman bireylerde yüksek tansiyon, kolesterol yüksekliği, şeker hastalığı, kalp damar hastalıklarına yatkınlık, iç organlarda özellikle karaciğerde yağlanma ve kısmi felçler görülme ihtimali vardır.

    Armut Tipi Şişmanlık

    Armut tipi şişmanlık genelde kadınlarda görülür. Armut tipi vücutta, yağlanma basen ve kalça bölgesinde yoğunlaşır. Bu tip vücuda sahip kişilerde şeker hastalığı ve kalp damar hastalıklarına yakalanma riski artar. Bu tip kilo artışında, sağlıksız ve dengesiz beslenmenin önemi büyüktür.

    Beslenme Günlüğü

    Kilolarımızdan şikayet etmek bize bir çözüm getirmeyecektir. Bunun yerine bir beslenme günlüğü tutabiliriz. Örneğin 1 hafta boyunca vücudumuza aldığımız bütün gıdaları yazmamız ve günlük fiziksel aktivitelerimizi kaydetmemiz, beslenme ve hareket anlamında yanlışlarımızı fark etmemizi sağlayacaktır.

    Basen Eritme Diyeti Kişiye Özel Olmalı

    Basen diyeti de diğer tüm sağlıklı diyetler gibi kişiye özel olmalıdır. Kişinin boyuna, kilosuna, yeme alışkanlıklarına ve fiziksel aktivite durumuna göre planlanmalıdır. Basen eritme diyeti öncesinde mutlaka bir doktora başvurularak gerekli kan tahlilleri yapılmalı, kilo vermeye engel teşkil eden herhangi bir metabolik hastalık olup olmadığı tespit edilmelidir.

    Su ve Kas Kaybına Sebep Olan Diyetler

    Mucize diyet adı altında su ve kas kaybına sebep olan diyetlerden uzak durmanızı öneriyoruz. Bu tarz diyetlerde karbonhidrat miktarı çok kısıtlı olarak verildiği için verilen kilolar vücutta yer edinen yağ kitlesinden değil, genelde kaslarda yer alan su kitlesinden verilir.

    Düşük karbonhidratlı diyetlerde vücuda yeterli miktarda glikoz alınamadığı için vücut mekanizması kaslardaki depo glikozu kullanmaya başlar. Kastaki depo halde bulunan glikoz formu glikojen glikoza çevrilirken hücre etrafındaki suyu kullanır. Kas hücreleri etrafındaki sular glikoz oluşumu için kullanıldığında vücuttan su atımı gerçekleşeceği için kilo verilir.

    Bu diyetler yapıldığında aynada kilo verilmek istenilen bölgelerde büyük bir değişiklik gözlenmediği, ancak kollar ve bacaklardan kilo kaybı olduğu fark edilir. Bu kısa süreli diyetlerden sonra normal beslenme düzenine geçildiğinde, kaslardaki glikojen depoları kendini yeniler, kilolar fazlasıyla geri alınır.

    Basen Eritme Diyeti Yaparken Tüketilmemesi Gereken Gıdalar

    Şeker ve şeker içeren bal, pekmez, reçel vb. besinler basen eritme diyeti sırasında tüketilmemelidir. Börek, çörek, pasta, kurabiye, simit, poğaça gibi hamur işleri; bisküvi, kraker, cips, çikolata, tahin helvası vb. besinlerden de uzak durulmalıdır. Kızartmalar, tereyeğı, margarin, kuyruk yağı, kaymak, krema, mayonez, ketçap, yağlı salata sosları, tahin gibi besinler ile alkollü içecekler, gazlı içecekler, hazır meyve suları, meyveli sodalar gibi içecekler de basen eritme diyeti yasaklılar listesinde. Basen eritme diyeti esnasında sucuk, salam, sosis, pastırma gibi şarküteri ürünlerinden; turşu, salamura, pizza, pide, kumpir gibi gıdalardan da uzak durmakta fayda var.

    Basen ve Kalça Bölgesindeki Yağlardan Nasıl Kurtulabilsiniz?

    Kilonuza, boyunuza ve size özel sağlıklı ve dengeli kalori kısıtlı bir basen eritme diyeti ve bu diyeti desteklemek için uygulayacağınız kalça ile basen yağlarını eritmeye dayalı bir fiziksel aktivite programı sayesinde kalça ve basen bölgenizdeki yağlardan kurtulabilirsiniz.

    Basen Eritme Diyeti Planı

    Basen eritme diyeti planını sunmadan önce bir kez daha hatırlatmakta fayda var, sayfamızda yayınladığımız beslenme planları öneri niteliğindedir. Listedeki herhangi bir besine alerjisi olanların o besini kesinlikle tüketmemeleri gerektiğini hatırlatıyor; basen eritme diyeti ya da yapacağınız herhangi bir diyet, uyacağınız herhangi bir beslenme planı öncesinde doktorunuza danışmanızı tavsiye ediyoruz.

    Güne Başlarken

    Basen eritme diyeti boyunca erken kalkıp güne erken başlamalısınız. Güne erken başlayarak metabolizma hızınızı arttırabilirsiniz. Sabah kalkar kalkmaz içeceğiniz 1-2 bardak ılık tarçın ve limonlu su, bağırsak aktivitelerinizi düzenleyecek ve gün içinde oluşabilecek mide şişkinliğinizi önleyecektir.

    Aç karnına yapacağınız 45 dakikalık orta tempolu yürüyüş vücutta özellikle basenlerde yer alan yağ hücrelerinizi yakmaya başlayacaktır. Egzersizden sonra alacağınız ılık duş kan dolaşımını hızlandıracak, sizi zindeleştirerek güne güzel başlamanızı sağlayacaktır.

    Basen Eritme Diyeti Kahvaltı Seçenekleri

    Basen eritme diyeti kahvaltı seçenekleri şu şekilde:

    2 ince dilim kepekli / çavdar / tam tahıllı ekmek (50 gr)
    1 ince dilim peynir (25 gr)
    3 adet yumurta akından yapılmış omlet
    Domates, salatalık, maydanoz, taze yeşil biber
    5-6 adet yeşil veya siyah zeytin

    veya

    1 çay bardağı yulaf
    5 yemek kaşığı sade müsli
    2 adet ceviz ve 5-6 adet fındık / 3 adet çiğ badem
    1 tatlı kaşığı keten tohumu
    1 su bardağı yarım yağlı süt
    Yarım çay bardağı kuru üzümden hazırlanmış karışım

    Kahvaltı için sunulmuş 2 seçenek de sizin sağlıklı bir güne başlama alternatifinizdir. Basen eritme diyeti yaparken sütü keçi sütü olarak tüketirseniz daha çok protein alabilirsiniz.

    Basen Eritme Diyeti Ara Öğün Seçenekleri

    Basen diyeti esnasında kahvaltıdan 2-3 saat sonra ve öğle yemeğinden 2-3 saat sonra bir ara öğün tüketmelisiniz. Kan şekerinizin düşmesini önlemek ve bir sonraki öğünde daha az besin almanızı sağlamak için ara öğünler önemlidir.

    Basen eritme diyeti ara öğünlerinde kompleks karbonhidrat kaynağı bir besinle protein içeriği yüksek bir besini birlikte tüketmeniz hem lezzet açısından hem de kan şekerinizin düşmesini ya da aşırı yükselmesini önlemek açısından ideal olacaktır.

    Basen eritme diyeti ara öğün seçenekleri şu şekilde:

    1 porsiyon mevsim meyvesi (200 gr)
    1 su bardağı yoğurt (150 gr)

    veya

    1 porsiyon mevsim meyvesi (200 gr)
    2 adet tam ceviz
    veya
    2 adet galeta
    1 su bardağı ayran

    veya

    2 ince dilim ekmek ve 3 yemek kaşığı lor peyniri ile hazırlanmış bir sandviç kan şekerinizi düzenleyebilecek basen eritme diyeti ara öğün seçenekleridir. Basen eritme diyeti boyunca aralarda rezene, biberiye, anason, ıhlamur, zencefil, tarçın, yeşil çay gibi bitki çayları şekersiz olarak tüketilebilir.

    Basen Eritme Diyeti Öğle ve Akşam Yemeği Seçenekleri

    Basen diyeti öğle ve akşam yemeği seçenekleri şu şekilde:

    1 kase yoğurt / ayran / cacık
    8-10 yemek kaşığı sebze yemeği
    150 gr tavuk / balık
    Salata
    2 ince dilim ekmek

    veya

    1 kase çorba
    10 yemek kaşığı etli sebze yemeği
    1 kase yoğurt
    Salata
    2 ince dilim ekmek

    veya

    1 kase yoğurt / ayran / cacık
    10 yemek kaşığı kuru baklagil yemeği
    4 yemek kaşığı bulgur pilavı
    Salata
    1 ince dilim ekmek

    Basen diyeti süresince öğle ve akşam yemeklerinde 1 kase yoğurt ve mevsim salata bulunmasında fayda vardır. Seçeneklerinizi kendiniz örneklerdekileri dikkate alarak çoğaltabilirsiniz. Önemli olan süt, et, tahıl gruplarından ve sebze meyve grubundan birer besin öğesinin basen eritme diyeti menünüzde bulunmasıdır.

    Basen Eritme Diyeti İçin Pratik Ek Bilgi

    Basen eritme diyeti yaptığınız süre boyunca bol bol su içerek vücudunuzu toksik maddelerden arındırmalı ve metabolizma hızınızı arttırmalısınız. Bölgesel zayıflama için diyet tek başına yeterli değildir. Mutlaka yağların toplandığı bu bölgeye yönelik egzersizler de yapılmalıdır.

  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.
 


Benzer Konular