Günde en az kaç bardak su içmeli?

  • Bu konu 1 yanıt içerir, 2 izleyen vardır ve en son 3 yıl önce imageSema tarafından güncellenmiştir.
  • Yazılar: 18

    Günlük su ihtiyacı kişiden kişiye değişiyor. Yine de Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) dediğine göre vücudun sıvı kaybının önüne geçebilmek adına kadınlar için günde en az 10, erkekler için de günde en az 14 bardak su içmek şart. Bazılarınızın “İçemiyorum…” dediğini duyar gibiyiz. Öyleyse gelin bu konuyu derinlemesine ele alalım.

    1. Oksijenden sonra su geliyor

    Yaşamımızı sürdürebilmemiz için oksijenden sonra en çok ihtiyaç duyduğumuz şey su. Unutmayalım ki bir insan uzun süre yemek yemeden yaşayabilirken uzun süre su içmeden yaşayamaz.

    2. Su içmek, metabolizmayı hızlandırır

    Su tüketmek metabolizmayı hızlandırıp harcadığımız enerji miktarının yükselmesini sağlar. Vücudumuzda gerçekleşen bütün metabolik olaylar için hayati bir unsur niteliğinde olan su, aynı zamanda beslenmenin de en önemli parçası.

    3. Günlük su ihtiyacı kişiden kişiye değişiyor

    Tıpkı beslenme ihtiyacı gibi kişiye özel olan günlük su ihtiyacı; kişinin sağlık durumu, kilosu, fiziksel özellikleri, yapmış olduğu fiziksel aktiviteler gibi faktörlere göre değişir. Örnek vermek gerekirse ishal olan hastalarda ve böbrek hastalarında sağlıklı bir kişiye göre su ihtiyacı daha fazla olacaktır. Aynı şekilde yoğun olarak sporla ilgilenen bir kişinin de spor yapmayan bir kişiye göre suya daha çok ihtiyacı olacaktır.

    4. Böbrek fonksiyonları için önemli

    Böbrek fonksiyonlarının düzenli ve iyi çalışması açısından vücuda su alımı büyük önem arz etmektedir. Her gün yeterli miktarda su tüketmek gelecekteki böbrek hastalıkları risklerini azaltır.

    5. Her kiloya 35 ml

    Her gün ne kadar su içmeliyiz sorusunun aslında basit bir formülü de var. Uzmanlar her 1 kilogram için 35 mililitre su içilmesi gerektiğini belirtiyor. Örneğin 50 kilogram ağırlığında olan bir kişinin günlük tüketmesi gereken su miktarını 1,750 mililitre olarak düşünebiliriz.

    6. Yeterli miktarda su içip içmediğimizi nasıl anlarız?

    İdrar rengimizi kontrol ederek yeterli miktarda su içip içmediğimizin kontrolünü yapabiliriz. Ciddi bir hastalığınızın olmadığı durum için, yeterli miktarda su içiyor iseniz idrar renginiz açık sarı olacaktır. ancak idrarınız koyu sarı renkteyse, bu durum yeterli mikatrda su almadığınızı gösterir.

    7. Vücuttaki organların sorunsuz çalışması için de su içmek şart

    Her insanın vücudundaki su oranı farklıdır. İnsan vücudundaki su oranı; cinsiyet, yaş, boy, ağırlık, fiziksel aktivite durumu gibi faktörlere bağlı olarak farklılaşır. Bir genelleme yapacak olursak bir yetişkinin vücudunun ortalama %60’ı sudan oluşur. Vücuttaki bütün sistemlerin de suya bağlı olduğu düşünüldüğünde vücuttaki organların, sistemlerin sorunsuz çalışması için vücutta yeterli oranda su bulunmalıdır.

    Suyun görevlerinden biri toksinlerin dışarı atılmasını sağlamaktır. Bunun dışında, vücuttaki tükürük, amniyo sıvısı, idrar, gastrik sıvı ve tabi ki kan gibi vücut sıvılarının çoğu sudan oluşmaktadır. Suyun ayrıca hücrelere besin taşıma ve organlar için gereken nem ortamını sağlama vb. görevleri yerine getirmek için şart olduğu unutulmamalıdır.

    8. Vücudumuzun ihtiyacı olan su nasıl karşılanır?

    İnsan vücudunun ihtiyacı olan suyun 1.5 ila 2 litresi içilen sudan karşılanmaktadır. Ortalama 1 litresi vücuda alınan yiyecek ve içeceklerden, 260 mililitresi ise metabolizma sonucu üretilmiş olan sudan karşılanmaktadır.

    9. Gereğinden fazla su içmek zararlı

    Gerekli olan miktardan daha fazla su içmek böbrekleri aşırı çalıştırır, bunun sonucunda da yorar. Böbreklerin belirli bir su atma kapasitesi vardır. Bu kapasitenin üzerinde su içmek, suyun kanda birikmesine, kanda bulunan elektrolitlerin ve kan hücrelerinin üzerinde değişikliklere sebebiyet verir. Bunun sonucu olarak da kan sodyum seviyesinde düşüşe sebep olabilir. En nihayetinde bu durum da ciddi sağlık problemlerine sebebiyet verir.

    10. Çay, kahve, kola, meyve suyu içmek su içmek sayılmaz

    Çay, kahve, meyve suyu veya kola gibi içecekler suyun yerine sayılamaz, suyun yerine tüketilmemelidir. Ayrıca bu içecekleri aşırı miktarda tüketmemekte fayda var.

    11. Diyet yaparken su içmek önemli

    Su içmek, midede yarattığı hacim dolayısıyla açlık hissini azaltır. Ayrıca yazımızın başında da belirttiğimiz gibi metabolizmayı hızlandırdığı için günlük harcanan enerjiyi arttırır. Metabolizmayı hızlandırmak ve açlık hissini azaltmak için her öğünden 15 ila 30 dakika önce tüketilen suyun etkili olduğu bilinmektedir. Bütün bu faktörler göz önüne alındığında su içmek kilo verme üzerinde gayet etkilidir diyebiliriz.

    Etiket: ,

1 yanıt görüntüleniyor (toplam 1)
  • image
    Sema
    Üye
    Yazılar: 199

    Çok faydalı bir yazı olmuş. Teşekkürler.

1 yanıt görüntüleniyor (toplam 1)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.
 


Benzer Konular