Diyet Yaparken Uygulanan, Doğru Bildiğimiz 8 Yanlış

  • Yazılar: 18

    1. Ne Kadar Çok Protein O Kadar Kas

    Diyet yaparken kişinin vücut ağırlığının kilogramı başına günde 1-2 gram protein almak kas hacminin korunması ve arttırılması için yeterli olacaktır. Diyetinizde daha çok protein kullanmanız kaslarınızın daha fazla büyümesini sağlamaz, hatta şişmanlığa sebep olabilir.

    2. Kilo Kaybı Her Şekilde İyidir

    Sağlıksız bir şekilde kilo vermek, vücudunuza uzun vadede zarar verir. “Sadece az yiyerek kilo vermeye çalışmak“ gibi yanlış diyet alışkanlıkları benimsemek vücudunuzun dengesini bozar. Kilo verme amaçlı olarak piyasada satılan pek çok bitkisel ürün de insan sağlığını tehdit eder özelliktedir.

    3. İncelik eşittir sağlık

    Bilimsel araştırmalara göre normalden daha zayıf olan kişilerin depresyon, kısırlık, düşük yapma, osteoporoz, diyabet gibi rahatsızlıklara yakalanma ihtimali normal kilodaki kişilere göre daha yüksektir. Bunun yanında normalden zayıf kişilerin bağışıklık sistemleri daha güçsüzdür, vücutları enfeksiyona daha açıktır. Sadece ince olmak hedefiyle dengesiz ve yetersiz beslenmek; vücutta B12 ve D vitaminleri, magnezyum ve çinko eksikliğine; kansızlık, halsizlik, hafıza güçlüğü, saç dökülmesi gibi sorunlara yol açabilir.

    4. Diyet Esnasında Ekmek Tüketmek Yanlıştır

    Günlük enerji ihtiyacının ortalama %55-60’ının karbonhidratlardan sağlanması gerekir. Tam tahıllı ürünler tüketen kişilerin obezite, kalp hastalığı, diyabet gibi hastalıklara yakalanma riskinin diğer kişilere kıyasla daha düşük olduğu gözlemlenmiştir.

    5. Diyet Esnasında Yağ Kullanılmaz

    Günlük enerji gereksiniminin %20-25’i yağlardan sağlanır. Yağda çözünen vitaminler olarak bilinen A, D, E ve K vitaminlerinin vücutta kullanılabilmesi için yağ tüketimini sıfırlamamak gerekir. Bunun yanı sıra yağ tüketimi sıfırlandığında tokluk hissi azalacak ve yeme atakları artacaktır. Elbette aşırı yağ tüketiminden kaçınılmasıysa diyette önerilen bir durumdur.

    6. Katı Diyetler Hızlı Kilo Verdirir

    Bilinçsizce uygulanan katı bir diyet hızlı kas ve su kaybına sebep olur. Kas ve su kaybı olan verilmiş kilolar, diyeti bıraktıktan sonra hızlıca geri alınır. Diyet yaparken egzersize de başvurulması kiloyu korumak ve vücudu sıkılaştırmak için önem arz eder.

    7. Kalıcı ve Hızlı Kilo Kaybı İçin Protein Diyeti

    Protein diyetleri adı üzerinde diğer diyetlerden daha fazla protein içerdiği için metabolizmayı daha fazla çalıştırır. Çünkü proteinin sindirimi zordur. Ayrıca böbrekler ve karaciğer üzerindeki yük artar. Proteinli besinler posa açısından fakir oldukları için protein bazlı diyetler kabızlığa da sebebiyet verebilir.

    8. Bitki Çayı Kilo Verdirir

    Diyet esnasında içeriğine güvenilmeyen bitki çaylarını tüketmek tehlikeli olabilir. Buna ek olarak, mide ve bağırsakları boşaltma etkisi olan, vücut sıvılarını attıran çaylar bırakıldığında bu çayların verdiği kilolar büyük ölçüde geri alınır.

  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.
 


Benzer Konular