2019 Çin Ekonomisi

2019 Çin Ekonomisi

Çin Ekonomisi Neden Yavaşladı?

Gittikçe yavaşlamakta olan Çin ekonomisi 2019 yılında nasıl olacağı oldukça merak konusu. 2018 yılında büyük bir ekonomik savaşın içinde olan Çin devletinin asıl amacı borçlarla mücadele etmek olmasına rağmen, bu ekonomik savaş ticaretteki bütün dengeleri bozdu. Bundan dolayı Çin ekonomisinin büyüme hızı gittikçe yavaşladı. Çin ekonomisi 2018’de yüzde 6,6 büyüyerek son 29 yılın en düşük büyümesini kaydetti. Ekonomik çöküntü yalnızca Çin’i değil Türkiye’yi de etkilemektedir. 2019 yılında karşılaşabilecek felaketlerle beraber Türkiye’ye de farklı fiyatlamalarıyla gelerek olumsuz anlamda etkileyebilir. Gelecek yılda da Çin’in ekonomik problemleri için farklı çözümlerle gelerek, yeni planlarını uygulayabilirler.

Ekonomi Can Damarı

Ekonomi bir ülkenin temelidir. Bu yüzden ülkenin gerilemesine neden olan en büyük etkilerden bir tanesi de ekonominin yavaşlamasıdır. Çin ekonomisi de 2018 yılında çok iyi gelişmeler olmadığından dolayı ekonomi ile beraber ülkede de durgunlaşma dönemine girmiştir.


Çin ekonomisinin gerilemedeki asıl nedenlere bakılırsa, en önemli etkenler demografi sorunu, emlak balonu, anormal borç stoku gibi konular Çin ekonomisinin geleceği için oldukça büyük sorunlara neden olmuştur. Çin Devletinin eski başkanı bu konuların gelecekte onlar için sorun olabileceğini bilmesine rağmen geri adım atmamıştır. Çin Devleti yeni başkanla beraber yeni düzenlemelerin geleceğine çok fazla inandı. Bunun yanı sıra, Çin Devletinin yeni başkanı da verdiği önemli kararlarla beraber ekonominin yavaşlamasını önlemek için oldukça büyük adımlar atarak ekonomiyi güçlendirdi. Fakat, ABD başkanının değişmesiyle her şey tamamen tekrar değişti.

Başkalaşım ve Başka Adımlar

ABD devletindeki değişmelerle birlikte Çin’deki ekonomik sorunlar tekrar meydana geldi. Donald Trump’ın seçimi kazanıp başkan olması Çin Devletinin tekrardan yeni çözümler arayışı içinde olmasına neden oldu. Çin ekonomisindeki kötü gidişatı önlemek amacıyla geçmişte yaptığı yapısal sorunları tekrardan yaparak iyileşmeye çalışan Çin ekonomisini mevcut sorunların yanında daha fazla sorunlarla karşılaşmasına neden olabilmektedir. Bundan dolayı Çin başkanı yeni adımlar atarak ekonomiyi biraz daha gevşetmek istemiştir. Böylece daha iyiye gidebileceğini düşünse de faizin düşmesi gibi birçok olaylara neden olarak doğrudan ekonominin zayıflamasına neden olmaktadır. Kısacası, Çin devleti genel olarak yanlış politikayı uygulamasıyla beraber sadece Türkiye’yi değil diğer gelişmekte olan ülkeleri ekonomi açısından da oldukça olumsuz etkilemektedir.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapın.