Renklerin Psikolojisi

Renklerin Psikolojisi

Renklerin Bilinçaltına Fısıldadıkları

Renkler bir çeşit ışık ürünüdür ve ciddi anlamda enerjiye sahiptirler. Renkleri algılayabilen organımız gözlerimiz olması hasebiyle, retinadan giriş yapan görüntü hem zihinsel hem duygusal manada vücudumuzu fonksiyonel olarak etki altına alır.

Bu noktada her renk ayrı bir uyarıcı niteliğindedir ve hepsinin beynimize gönderdiği mesaj ayrıdır. Renklerin psikolojisi de bu noktada insanlara direkt etki etmektedir.

Günümüzde yapılan çalışmalar renklerin beyinsel dalgaların, merkezi sinir sistemini, vücudumuzun hormonsal aktivasyonunu etkilediği ve çok çeşitli duygular uyandırdığı ortaya çıkmıştır. Bu; insanların renklere olan tepkisinin, hem fizyolojik hem de psikolojik bir tepki olduğunu göstermektedir.

Renk Çakraları

  • Kök Çakra (topraklanma)
  • Cinsel Çakra (yaratıcılık)
  • Mide Çakrası (hazm etmek)
  • Kalp Çakrası (şifa, blokaj çözme)
  • Boğaz Çakrası (ifade)
  • Alın Çakrası (farkındalık)
  • Tepe Çakrası (aydınlanma)
  • Farkındalıklı Sevgi


Renkler Zihinde Hangi Duyguyu Uyandırır?

KIRMIZI

Kök çakrada yer alan kırmızı renk cesaret, hırslılık, dirilik, güçlülük, atiklik, çeviklik, uyanıklık gibi hisler ve tepkiler uyandırmaktadır. İnsanların dünyevi olan bütün ilişkilerini topraklanmayı ve köklenmeyi ifade eder.

TURUNCU

Cinsel deneyimlerin ve yaratıcılığın ortaya çıkarak üretimin yaşandığı kısma etki eder. Projeler, etkili fikirler turuncunun etki ettiği cinsel çakrada meydana gelmektedir. Kişide motivasyonu arttırmaktadır. Turuncu renk Sosyalleşme, başarı, dengeli olma, kendine güven, mutluluk ve yaratıcılık hislerini aşılar.

SARI

Tamamen yapaylıktan uzak hisleri barındırır. Güneş ışığını simgeler. Bu sebeple psikoloji açısından antidepresan etkisi gösterir. Sarı mutluluk hissi verir. Sosyal bütün ilişkilerde dengeyi, güveni sağlar ve duygusal hazmı sağlar. Bilgelik, ilham, iyimserlik, keyif gibi duyguları empoze eder.

YEŞİL

Problemleri çözebilme ve şifa verme alalarında etkilidir. Bahar temsilcisi olan yeşil, insan psikolojisinde yenilenme hissini uyandırarak can verir. Bedensel ve zihinsel açıdan kişi kendisini baştan aşağıya yenileme hissine vakıf olur. Direkt olarak sinir sistemine uyarıcı olduğundan dolayı; gerginlik, depresyon ve buna benzer psikolojik rahatsızlıkların iyileşmesi yönünde etkisi vardır. Mana itibari ile; barış, yenilenme, aşk, umut, uyum, hayat, büyümek gibi kavramların sinyalini beyne gönderen bir renktir.

MAVİ

İletişimde kalitenin belirleyicisidir. Sakinleştirme ve güven verme duygularından dolayı ifade biçimlerinde keyifli, naif, hoş sohbet ve işbirlikçi bir tavrın sergilenmesine vesile olur. Vücut ısısı ile nabız kontrol noktasında oldukça etkilidir. Mavi renk beyne iletişim, sağlık, canlılık ve kararlılık gibi tepkilerin sinyalini verir.

MOR

Enerji merkezinin göz bölgesi olması içsel tepkileri destekler. Sezgisel gücü arttırır. Mistik havası sebebi ile çekicilik katar. Yaşanılan olayları 360 derece analizleme yeteneği verir. Mor renk kişide bilgelik, farkındalık, ruhsallık ve dinginlik, aynı zamanda huzur duygularını uyandırır.

BEYAZ

Berraklığı simgeleyen beyaz renk tepe çakrada varoluşun simgesidir. Bilinçaltında temiz, saf ve kabul edilmiş duygusunu ortaya çıkartır. Sağlık, tarafsızlık, gençlik ve masumiyetlik ile yargısızlık sinyallerine beyne göndererek vücudun tepkilerini yönlendirmektedir.

PEMBE

Yedi ana renkten olmaması sebebi ile herhangi bir renk noktası yoktur. bu sebeple anlam verilemeyecek şekilde vücudun tamamını etkileyen bir yapısı vardır. Özellikle kalp bölgesine hakim pembe renk kalbin 2. Rengidir. Sevgi ve aşkın hakim olduğu duyguları uyarır. Çin kaynaklarında pembe renk evrenin uyumu demektir. Çünkü pembe; mavi renk (yin) ile kırmızı renk (yang) karışımından oluşan bir renktir.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapın.