Startup Nedir? Hangi Firmalara Startup Firma Denir?

Startup Nedir? Hangi Firmalara Startup Firma Denir?

Startup Nedir?

Startup, 2010 yılında Amerika’da bulunan; çok kısa bir süre içerisinde tüm dünyayı etkisi altına alan; Türkçede “Girişim” ya da “Yeni Girişim” olarak kullanılan bir terimdir.

Startup, mevcut bir soruna çözüm üretmek için hazırlanmış bir proje ile başlayan ve projenin geçerliliğinin garanti edilmediği firmalara denir. Mevcut problemi bir yönüyle çözüme ulaştırmayı amaçlayan ve bu yöntemde ilk olan startup firmalar, bir yıllık da olabilirler; beş yıllık da. Bir firmanın startup olabilmesi için ilk koşul gelişmekte olan çalıştığı konu üzerinde ilerleme göstermek zorunda olmasıdır. Bu durumda yirmi yıllık bir şirket startup şirket olarak tanımlanamaz. Çünkü aynı sektörde 20 yılını doldurmuş bir şirket mutlaka ilerleme göstermiş olmalıdır.

Startup firma olabilmek için ikinci önemli koşul yeni bir şey üretmek; yani bir soruna çözüm yolu bulmak amacıyla yola çıkmaktır. Bu durumda yeni bir alışveriş merkezi açma fikri bir startup sayılmaz; çünkü dünyada milyonlarca alışveriş merkezi var. Fakat bir hastalığın tedavisinde kullanılmak üzere yeni bir ilaç modeli bulmayı denemek bir startup firma fikri olabilir.


Startup Firma Olabilmek İçin Hangi Alanlarda Çalışılmalıdır?

Bir startup firma olmak için özellikle teknoloji ya da bilişim şirketi olmak gerekmez. Düşünülenin aksine çok farklı sektörlerde de yeni fikirlerle startup şirket olmayı başaran girişimciler mevcuttur. Belirlenen bir soruna çözüm olacağına inanılan ve iyi hazırlanan bir proje, startup şirket olmak için atılmış ilk adımdır. Sektör ise tamamıyla girişimciye bağlıdır.

Startup Nasıl Kurulur?

Bir startup şirket olabilmek için öncelikle iyi hazırlanmış bir fikir ve bu fikir için hazırlanmış etkili bir sunuma sahip olunmalıdır. Ülkemizde etkili fikirlerin hayata geçirilmesinde en büyük rolüyse TÜBİTAK ve KOSGEB kapsamında açılan proje süreçleri rol almaktadır. Ayrıca KickStarter gibi yatırımcı fonu sitelerinden bağış toplanarak da startup olunabilir. KOSGEB ve TÜBİTAK kurumları, yılda belirli dönemlerde ve belirli sektörlerde destek sağlayabilirken; KickStarter web portalında her dönem destek toplamak mümkündür.

Ülkemizde çok fazla ilgi görmeyen; fakat dünyada çokça başvurulan diğer bir startup kurulum yöntemi ise banka kredisidir. Ülkemizde startup ya da yeni girişimci firmalara yatırımcı banka kredisi çok fazla sağlanmamaktadır. Gerek kredilerin geri ödemelerinde uygulanan faiz oranları gerekse riske girmek istemeyen yatırımcılık yönüyle banka kredisiyle iş kurma fikri ülkemizde çok fazla tercih edilen bir yöntem değildir.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapın.