Şanlıurfa’yı Gezelim

Şanlıurfayı Gezelim

Şanlıurfa dünya üzerinde kurulu en eski şehirlerden biridir. Şanlıurfa Türkiye’nin en büyük 10 şehirden biridir 13 tane ilçesi vardır. En büyük ilçesi Siverek’tir Şanlıurfa güney de Suriye sınırına komşudur. Sınıra komşu olan 4 tane ilçe vardır bunlar ; Ceylanpınar, Akçakale, Suruç, Birecik ilçeleridir.

Toplam nüfusu yaklaşık 2.000.000 (milyon) dur. Tarım ve Hayvancılık yaygındır. Toprak bakımından Harran ovası oldukça bol ve tarıma el verişlidir. Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ile bölgenin Tarım su ihtiyacını büyük oranda karşılamıştır.

Tarihin her döneminde kutsal bir bölge olarak kabul edilen Şanlıurfa, binlerce yıllık geçmişini ve kendine has kültürünü günümüze kadar korumayı başarabilmiştir.

Türkiye’nin Güney Doğu Anadolu Bölgesinde bulunan Şanlıurfa ili Tarihi açıdan önemli bir yere sahiptir. Tarihte bilinen en eski heykel 1995 yılında Balıklı Göl yakınlarında bulunmuştur. Yaklaşık 12 bin yıllık olduğu ve Neolitik Çağ’da kutsal yaratık olduğu düşünülen bir erkeğe ait heykel vardır, Urfa Dünyanın en eski dini merkezleri arasında gösterilir.


Bir çok medeniyetlere ev sahipliği yapan Şanlıurfa günümüzde de bir çok farklı etnik kültüre sahip insanlar yaşıyor.
Şanlıurfa’nın Sembolü haline gelen Balıklı Göl mutlaka gezilip görülmesi gereken yerden biridir. Şanlıurfa’ya özgü sıra geceleri de yapılmaktadır. Şehir merkezinde bulunan Balıklı Göl mekanı Hz İbrahim döneminden bu yana ziyaret edilen yerden biridir. Eski adı Edessa olan kurtuluş mücadelesi ile Şanlı ünvanını alan Urfa da gezilecek bir çok tarihi yerler vardır.
Balıklı Göl dışında 2019 Göbeklitepe yılı olarak ilan edilen Neolitik döneme ait Göbeklitepe, Dünyanın ilk tapınağı olması dolayısıyla yeryüzündeki ilk inancın merkezi olabilmesi açısından önemli. Bu bölgede yaklaşık 20 tapınak bulunmuştur.

Öte yandan Şehir merkezinin batısında bulunan Halfeti ilçesi de çok önemli bir turistik öneme sahiptir. Adeta sular altında kalmış bir cennet gibi her yıl binlerce turist ağırlıyor.

Görülmesi gereken diğer yerlerden biri olan Şanlıurfa ilinin güneyinde bulunan Harran ilçesine özgü Harran Evleri oldukça farklı bir mimariye sahiptir. Bindirme tekniğiyle yapılmış olan külah kubbeleri olan evler Urfa ilinin yaz aylarında ki sıcaklığın kubbe evlerinin içine hissedilmediği adeta doğal bir klima özelliği taşıyan bu evler yerli ve yabancı turistlerinden yoğun ilgisini görüyor. 1979 yılında arkeolojik ve kentsel sit alanı olarak ilan edilen Harran’da kubbe evler korumaya alınmıştır.

Şanlıurfa’nın mutfağı da dünya çapında çok ayrı bir öneme sahiptir. Urfa isotu her yemeğin vazgeçilmez parçasıdır. Çiğ köfte Hz. İbrahim peygamber zamanından bu yana Urfa’nın vazgeçilmez lezzetidir. Çiğ Köfte’nin yanı sıra Urfa kebabı da meşhurdur. Şanlıurfa’ya gidip gezmek isteyenlerin mutlaka Urfa mutfağınında lezzetine bakmalılar.

Tarihi kapalı çarşısında alışveriş yapmadan, Urfa kebabından yemeden, Sıra gecesine katılmadan Urfadan ayrılmayın …

Yorum yazmak için lütfen giriş yapın.